Hoe is het om neurodivergent te zijn?

Ik vind dat neurodivergente mensen meer moeten worden omarmd en gevierd. In plaats daarvan worden ze vaak verkeerd begrepen, en zelfs uitgesloten van de samenleving en de werkplek. Tijd voor een andere aanpak. 


Vaak denken we, als we naar diversiteit kijken, aan kenmerken als ras, leeftijd, geslacht en seksuele geaardheid. Maar er is ook diversiteit in de manier waarop mensen denken, gedachten en ervaringen verwerken, en omgaan met de wereld om ons heen. Dit heet neurodiversiteit.

Men denkt dat ongeveer 15 tot 20 procent van de wereldbevolking neurodivergent is.

Dit omvat tot 10 procent van de mensen met dyslectie, 6 procent met dyspraxie 5 procent met ADHD en 1-2 procent met autisme.

Andere neurodiverse ‘aandoeningen’ zijn onder meer dyslectie, hoogbegaafdheid en het syndroom van Tourette. Vaak zal een persoon meer dan één type neurodivergentie hebben.

Zo zal ongeveer 50 tot 70 procent van de mensen met de diagnose autisme ook tekenen van ADHD hebben.

Neurodivergentie is niet per se een handicap, maar een verschil in hoe de hersenen werken. Het betekent dat de persoon andere sterke punten en worstelingen heeft dan degenen wiens hersenen zich meer typisch ontwikkelen of werken.

Uitdagingen kunnen komen in de vorm van lezen en schrijven, sociale interactie en communicatie, coördinatie en motoriek, en leerstoornissen.

Deze strijd kan ervoor zorgen dat neurodivergente mensen voor buitengewone uitdagingen op de werkplek staan.

Maar deze neurodiversiteit kan ook verbeterde mogelijkheden opleveren. Deze kunnen sterke patroonherkenningsvaardigheden, analytisch denken, diepe focus en verbeterd geheugen omvatten. En dat geldt ook voor verhoogd zintuiglijk bewustzijn, creativiteit en visuele verwerkingsvaardigheden.

Het hebben van een neurodiverse werkplek stimuleert een grotere diversiteit van denken. Neurodivergente mensen kijken vaak naar de wereld vanuit nieuwe, interessante perspectieven en kunnen out-of-the-box oplossingen bieden.

Daarom zei seriële ondernemer en Virgin-baas Sir Richard Branson in zijn blog: "De wereld heeft een neurodivers personeelsbestand nodig om te helpen bij het oplossen van enkele van de grote problemen van onze tijd."

Om geweldig neurodivers talent in dienst te nemen, vind ik werkgevers enkele kleine aanpassingen moeten maken. Dit begint met de introductie van een inclusief wervingsproces - van de functiebeschrijving en het sollicitatieformulier tot aan het sollicitatiegesprek.

Lijnmanagers moeten ook worden opgeleid om effectief te kunnen communiceren met mensen met neurodiverse uitdagingen en om de juiste ondersteuning te bieden om hen in staat te stellen te gedijen op het werk.